هنگامی که شخصی از شما درخواست ارائه فرآیند کسب و کارتان را در مدت زمان کوتاهی دارد، بهترین کاری که می توانید انجام دهید این است که به سراغ بوم مدل کسب و کار خود بروید!
ما در این مقاله شما را با مفهوم و نحوه استفاده از بوم مدل کسب و کار آشنا خواهیم کرد.
بوم مدل کسب و کار یک الگوی استراتژیک مدیریت و راه اندازی برای توسعه مدل های جدید تجاری می باشد. این بوم، ابزاری عالی برای کمک به شما و دیگران در درک یک مدل تجاری به روش ساده و ساختاری است.
بوم مدل کسب و کار این قابلیت را دارد که بر روی یک سطح بزرگ چاپ شود تا گروه هایی از مردم به طور مشترک شروع به طراحی و بحث در مورد عناصر مختلف آن نمایند. این یک ابزار دستی است که درک، بحث، خلاقیت و تحلیل را نیز تقویت می نماید.
استفاده از این بوم منجر به بینش درباره موضوعاتی همچون: مشتریان، ارزش پیشنهادی و همچنین چگونگی کسب درآمد شرکت می شود.
همچنین می توانید از این بوم برای درک مدل کسب و کار خود یا رقیبتان استفاده نمایید!
بوم مدل کسب و کار برای اولین بار توسط الکساندر استروالدر معرفی شد. طبق تعریف استروالدر، بوم مدل کسب و کار، ابزاری مفهومی است که شامل مجموعه ای از عناصر و ارتباط آن ها با یکدیگر بوده و منطق شرکت جهت درآمد زایی را نشان می دهد.
تعریف استروالدر و بوم مدل کسب و کار پیشنهادی وی، مورد توجه و استقبال قابل توجهی قرار گرفت. به طوری که امروزه در اکثر شرکت های موفق جهان و رویداد های استارت آپی از این بوم به عنوان تابلوی راهنمایی برای جهت دهی مسیر کسب و کار استفاده می نمایند.
سه بخش برتر را لیست کنید. به دنبال بخش هایی باشید که بیشترین درآمد را دارند. اینکه مشتریان شما چه کسانی هستند؟ چه نیاز هایی دارند؟ به چه چیزهایی فکر می کنند؟ و…
محصولات و خدمات شما چیست؟ کاری که برای مشتری خود انجام می دهید چیست؟
سه جریان درآمد برتر خود را لیست کنید. اگر کارها را به صورت رایگان انجام می دهید، آنها را نیز اینجا اضافه نمایید.
چگونه با مشتری خود ارتباط برقرار می کنید؟ چگونه ارزش پیشنهادی را ارائه می دهید؟
در این قسمت مشخص میکنید که چگونه قرار است با مشتری ارتباط داشته باشید و چگونه میخواهید این ارتباط را حفظ نمایید؟
در اینجا مشخص می شود که برای اجرای مدل تجاری خود هر روز چه کاری انجام می دهید؟ فعالیت های کلیدی می تواند شامل کسب شناخت کافی از بخش ها و ایجاد یا کسب محصولات یا خدمات متناسب باشد.
منابع کلیدی، دارایی های استراتژیکی شما نظیر افراد، دانش، پول و… هستند که برای کسب برتری و رقابت با سایر شرکت ها به آن ها نیاز دارید.
در اینجا می توانید مشخص نمایید که شرکت برای تمرکز بیشتر روی فعالیت های کلیدی خود چه کارهایی را میتواند انجام ندهد؟ و اینکه آیا شرکا می توانند از پس بعضی از آن کارها برآیند یا خیر؟ اگر می توانند لیستی از آن شرکای توانمند را در اینجا اضافه نمایید.
به این قسمت برای راه اندازی، بقا و توسعه کسب و کارمان نیاز داریم. در اینجا باید یک سری از هزینه ها نظیر هزینه های یکباره (مثل خرید نرم افزار)، هزینه های ثابت (مثل حقوق کارمندان) و هزینه های متغیر (مثل هزینه تبلیغات) را ذکر نمایید.
مواردی نیز وجود دارند که در بوم مدل کسب و کار به صورت جدی بررسی می شوند که عبارتند از:
حالا که با مفهوم و نحوه کارکرد بوم مدل کسب و کار آشنا شدید، می توانید این مدل را با توجه به کسب و کارتان بومی سازی و شخصی سازی نمایید و با این دورنمای کلی کسب و کارتان را از هر نظر بهینه سازید.
همین حالا شروع کنید.