رابطه بین خلاقیت و نوآوری اغلب به اشتباه درک می شود. در واقع، در کسب و کار و رسانه ها، این دو کلمه اغلب به جای هم استفاده می شوند. بسیاری بر این باورند که برای تولید محصولات یا خدمات نوآورانه باید خلاق باشید. دیگران ممکن است بگویند، بدون تفکر نوآورانه، خلاقیت شانسی ندارد. هر دو دیدگاه قابل درک هستند، اما به تمایز اساسی میان این دو و اهمیت رابطه بین آنها اشاره ای نمی کند.
قبل از در نظر گرفتن تمایز آنها، شایان ذکر است که خلاقیت توانایی همه است، نه تنها بخشی از جامعه خصوصا هنری جهان. بسیاری از ما، وقتی به افراد خلاق فکر می کنیم، اغلب بر استعداد هنری خاصی مانند توانایی نقاشی یا مجسمه سازی، آهنگسازی، نوشتن رمان های پرفروش، آواز خواندن، رقصیدن و غیره تمرکز می کنیم. اما خلاقیت بسیار فراتر از بیان هنری است. پتانسیل تفکر خلاق در همه ما وجود دارد.
بصورت کلی اگر خلاقیت به رسمیت شناخته نشود و پرورش داده نشود، امکان توسعه یک سازمان واقعاً نوآور وجود ندارد. و به همین ترتیب، ناکامی در ایجاد فرآیندهای مؤثری که بتواند تفکر خلاق را به کاربرد عملی و با ارزش تبدیل کند، خلاقیت عملاً هیچ فایده ای درکسب و کار ندارد.
وقتی رابطه بین خلاقیت و نوآوری را درک کنید و شروع به آزادسازی تمام سرمایه خلاق در سازمان خود کنید، راه موفقیت باز می شود!
با تمرین ۹ راهکار زیر می توانید خلاق تر باشید:
برای ضبط ایدههای خود یک دفترچه یادداشت یا یک دستگاه ضبط صدا همراه خود داشته باشید. ثبت فعال ایدههای خود به طور مثبت رفتار شناختی مشاهده را تأیید میکند. همچنین به شما کمک میکند تا بین ایدههای دور از هم ارتباط برقرار کنید.
افراد خلاق به طور مداوم تمایل دارند با چالشهای خود از زوایای مختلف برخورد کنند. انجام این کار به ایجاد “فاصله روانی” از مشکل و تشویق به تفکر انتزاعی کمک میکند. سؤال را برگردانید یا آن را از ابعاد مختلف از خود بپرسید.
ایجاد محدودیت در مورد یک چالش، اغلب اوقات میتواند منجر به خلاقیت بیشتر شود. یکی از مثالهای بارز آن نقل معروفی است که دکتر سئوس پس از شرطبندی بر سر اینکه نمیتواند داستانی با کمتر از ۵۰ کلمه تولید کند، داستان “تخممرغهای سبز و گوشت” را نوشت.
تحقیقات نشان میدهد که موکول کردن تصمیمگیری به روز بعد منجر به خلاقیت بیشتر میشود. دانشمندان حدس میزنند که سطوح پایین استرس در طول خواب نقش مهمی در دسترسی افراد به ضمیر ناخودآگاه و ایجاد راهکارهای خلاقانه جدید دارد.
سالیان سال، نویسندگان و هنرمندان گفتهاند که بهترین ایدههای خود را در هنگام پیادهروی توسعه میدهند. آخرین مطالعات تحقیقاتی نشان داده است که پیادهروی میتواند به طور قابلتوجهی تولید ایدههای جدید را بهبود بخشد. ترکیبی از افزایش جریان خون به مغز و رهاسازی ذهن در هنگام پیادهروی، به خلاقیت کمک بسزایی میکند.
همه افکار واقعاً عالی با راهرفتن به وجود میآیند.
مطالعات سوابق ثبت اختراع نشان داده است که بازدهی افراد با خلاقیت و میزان پشتکار آنها رابطه مستقیم دارد، بهطوریکه بزرگترین نوابغ خلاق تمام دوران، بیشترین میزان خروجی را داشتهاند.
بسیاری از مشهورترین ایدهها، اختراعات و شعارهای جهان به طرق عجیب و گاه تصادفی به وجود آمدهاند. هیچ ایده بدی وجود ندارد. ترکیب ایدهها یا بهکارگیری آنها در راستای یک ایده نو هر دو روش کارآمدی هستند.
هنگامی که ذهن ما راحت است، بهاحتمال زیاد بیشتر تمرکز خواهیم داشت و قادر خواهیم بود تصمیمات آگاهانهتری بگیریم. یک عنصر مهم جهت نیل برای این امر دوپامین است: هرچه دوپامین بیشتر آزاد شود، خلاقیت ما بیشتر خواهد بود.
ناگهانی بودن و خوششانسی اجزای جداییناپذیر خلاقیت به شمار میآیند. برای افزایش شانس موفقیت، دائماً خود را در معرض تجربیات، ایدهها و روشهای تفکر جدید قرار دهید تا بتوانید رویکردی نوآورانه داشته باشید.